Καλώς τους

Καλώς τους!!!Κοπιάστε...Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μία προσπάθεια που θεωρώ αξιόλογη και αξίζει να διαδοθεί...

Καλώς ήρθατε στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης της Εύβοιας

Δίκτυο ανταλλαγής και  αλληλεγγύης  Εύβοιας
Στις μέρες μας και ενώ η κοινωνία καταρρέει από τη φτώχεια, την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση, είναι βέβαιο ότι ταυτόχρονα με τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες χρειάζεται επειγόντως να εργαστούμε πάνω στο θέμα της κοινωνικής αλλαγής και να προσανατολίσουμε τις προσπάθειές μας στο πως και με τι υλικά οργανώνεται το παρόν.
Ο άνθρωπος λειτουργούσε ανέκαθεν με το σκεπτικό ότι ο αληθινός πλούτος δεν βρίσκεται στην αυτάρκεια εκείνη που διαφυλάσσει ζηλότυπα τα γεννήματά της, αλλά στην ανταλλαγή.
Το κίνητρο λοιπόν, του κέρδους και η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος που χαρακτηρίζουν τη σημερινή ελεύθερη αγορά δεν ήταν θεμελιώδη σε όλες τις κοινωνίες, όπως θέλουν να μας πείσουν οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού. Οι κοινωνικές αξίες του γοήτρου και της γενναιοδωρίας καθώς και το χρέος που επιβάλλει η ανταλλαγή αποτελούσαν για αιώνες ρυθμιστές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με πιο σταθερά και δίκαια αποτελέσματα. Στις αρχαϊκές κοινωνίες ο βασικός κανόνας ήταν η τριπλή υποχρέωση "να δίνεις, να δέχεσαι και να ανταποδίδεις" κι αυτό εξυπηρετούσε με επιτυχία τη συνδετική οργάνωση των κοινωνιών και την ευτυχία των μελών τους.
Αφού λοιπόν, χάσαμε αυτή την προαιώνια τακτική ανταλλαγής και χαριστικότητας, με τις παρούσες συγκυρίες, η ανάγκη μας οδηγεί στο να την επανεφεύρουμε και να την εντάξουμε πάλι στη ζωή μας. Οι   μνημονιακοί   κυβερνώντες – άψυχα  τραπεζορομπότ  και  ομιλούσες  αριθμομηχανές -  εμφανίζονται   αμετανόητοι  εκτός  κοινωνίας  και  εκτός  ζωής ,οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμη δυσκολότερες και οι πρακτικές ανταλλαγής και χαριστικότητας θα μας δώσουν τα υλικά αλλά και τα ψυχικά μέσα να τις περάσουμε με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη,
Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή, να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις και προϊόντα/υπηρεσίες χωρίς χρήματα, βοηθώντας τους εαυτούς μας και την κοινωνία να  ανταπεξέλθει απο  καλύτερη  θέση στην δύσκολη κατάσταση που ζούμε.
Στη βάση του ότι θέλουμε να ζούμε ισορροπημένα με τη φύση, τον εαυτό μας και την κοινωνία και διαχειριζόμενοι τις βιοτικές μας ανάγκες ως πολίτες και παραγωγοί με όρους κοινωνικής προσφοράς και όχι πλουτισμού, έχουμε την ελπίδα ότι η νέα κοινωνικότητα που θα αναδειχθεί θα εκφράσει την αλληλεγγύη, τη συμπόνια, την αγάπη, την προσφορά και τη φροντίδα για όλα αυτά που ξέρουμε πως είναι κοινωνική ιδιοκτησία και πρέπει να είναι ανοιχτά, προσβάσιμα και δωρεάν σε όλους.
Προωθούμε ένα τρόπο ζωής που καταρχήν βασίζεται στο σεβασμό προς τη φύση και όλα τα πλάσματα αυτού του κόσμου, στην αυτάρκεια, στην ανταλλαγή, στο δίκαιο μοίρασμα και στην αποσύνδεση από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων, επιδιώκοντας συγχρόνως την αυτοοργάνωση μέσα από συμμετοχικές, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Όλοι μαζί μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας ανεξάρτητα, αλλά και αλληλέγγυα με άλλους. Συναποφασίζοντας και οργανώνοντας το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, να προσπαθήσουμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, παρακάμπτοντας την εξουσία. Αυτό στην πράξη, σημαίνει ότι σιγά σιγά αποκτάμε την ικανότητα να υπαγορεύουμε μόνοι μας τους νόμους που καθορίζουν τις μεταξύ μας σχέσεις, γεγονός που τις καθιστά σημαντικότερες από τις σχέσεις εξουσίας.
Το Δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων είναι μια δημιουργία που έχει ως αφετηρία τις ιδέες της αλληλέγγυας οικονομίας. Η ισορροπία ανάμεσα στο προσωπικό και το συλλογικό συμφέρον, η συμφωνία ότι κανείς και καμιά  δεν επιδιώκει την εκμετάλλευση αλλά μόνον την εξυπηρέτηση αναγκών, η λειτουργία της συνέλευσης ως μοναδικού τρόπου επίλυσης των προβλημάτων που ανακύπτουν, είναι μερικά από τα σημεία εκκίνησης. Και στόχος να επιστρέψουμε στη χαρά της προσφοράς στο σύνολο, στην τέρψη της γενναιόδωρης δαπάνης, στην απόλαυση της φιλοξενίας στη δημόσια ή την ιδιωτική σφαίρα. Να βγούμε από τον εαυτό μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους άλλους γύρω μας, να προσφέρουμε αυτοπροαίρετα όχι μόνο αντικείμενα και υπηρεσίες, αλλά και την ψυχή μας, την εμπιστοσύνη μας, τις δυνάμεις μας για το κοινό καλό.
Τίποτα δεν μας εμποδίζει λοιπόν, να ονειρευόμαστε μια πιο ελεύθερη, ευχάριστη, ασφαλή, χαλαρή και γεμάτη ζωή και θα την πετύχουμε με την επιμονή μας να ζούμε σαν να είμαστε ελεύθεροι  στοχεύοντας  σε  ένα  ελπιδοφόρο, εντελώς  διαφορετικό  από  το  τωρινό , κοινωνικό  και  πολιτικό  σκηνικό.
http://temevias.gr/index.php

>>> Προβολή εισαγωγικού βίντεο >>>
''Φαντάσου όλους τους ανθρώπους να μοιράζονται τον κόσμο, να μην υπάρχει ανάγκη για απληστία ή πείνα, μια ανθρώπινη αδελφότητα, φαντάσου..." (απο το "Imagine'' του John Lennon)
Ας μην το φανταζόμαστε μόνο.  Ας το κάνουμε πράξη!  Καλώς ήρθατε στην κοινωνική οικονομία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου