Καλώς τους

Καλώς τους!!!Κοπιάστε...



Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΠΟΤΑΣΑΣ

Όσοι έχουν τζάκι ή ξυλόσομπες έχουν και στάχτη.Να, ένας ωραίος τρόπος να την χρησιμοποιήσουμε ώστε να φτιάξουμε τη βασική ύλη για μαλακά σαπούνια και όχι μόνο.Η στάχτη είναι πολύ χρήσιμη, εμπλουτίζει το έδαφος με ασβέστιο και έτσι είναι και θαυμάσιο λίπασμα για το χώμα των λαχανικών μας.Αλλά ας πάμε να δούμε την ανάρτηση του http://fugazigr.wordpress.com

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΥΣΤΙΚΗΣ ΠΟΤΑΣΑΣ

Η καυστική ποτάσα (ΚΟΗ) είναι βασικό συστατικό για την παρασκευή σαπουνιού. Οι παλαιότεροι ήξεραν και την παρασκεύαζαν από την στάχτη, που έμενε στο τζάκι. Δείτε στο παρακάτω video τον τρόπο. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή, στο ότι η στάχτη που χρησιμοποιείτε είναι ΜΟΝΟ από καθαρά/γνήσια ξύλα και δεν περιέχει άλλες ουσίες. Ούτε καν επεξεργασμένα με χημικά ξύλα.
Κοσκινίζουμε την στάχτη, ώστε να πάρουμε μια απαλή πούδρα (όπως το αλεύρι) και μετά, αφού την τοποθετήσουμε σε ένα κουβά, προσθέτουμε τόσο νερό, ώστε το μείγμα να πάρει την υφή πχ. μιας κρέμας. Αφήνουμε το μείγμα, αρκετή ώρα, μέχρι να συγκεντρώνεται στο επάνω μέρος ένα καφετί υγρό. Αυτό το υγρό είναι η ποτάσα. Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμη, βάζουμε ένα αυγό (κατά προτίμηση χωριάτικο) και αν επιπλέει είναι εντάξει, αν όχι, αφήστε το μείγμα πιο πολύ ώρα ή προσθέστε στάχτη και αφήστε το πάλι να βγάλει τα υγρά.
Nα διευκρινίσω ότι άλλο είναι το "καυστικό άλας", (NaOH) που χρησιμοποιείται και αυτό για την παρασκευή σαπουνιού και άλλο η καυστική ποτάσα (ΚΟΗ). Με την καυστική ποτάσα φτιάχνονται μαλακά/υγρά σαπούνια, ενώ με το καυστικό άλας σκληρά. Σε συνταγές που χρησιμοποιούν καυστική ποτάσα αλλά τελικά παρασκευάζετε σκληρό σαπούνι, θα παρατηρήσετε ότι στην συνταγή χρησιμοποιείτε σίγουρα αλάτι. Στην ουσία χρησιμοποιώντας το αλάτι (NaCl) με την καυστική ποτάσα, παρασκευάζετε καυστικό άλας και γι' αυτό το σαπούνι τελικά βγαίνει σκληρό.

Ένας άλλος τρόπος για να φτιάξετε την ποτάσα, είναι να πάρετε έναν κουβά και αφού του κάνετε τρύπες στον πάτο βάλτε ένα πανί και μετά γεμίστε το με στάχτη.Τοποθετήστε κάπου ψηλά τον κουβά με την στάχτη και από κάτω βάλτε ένα δοχείο για να περισυλλέγεται η ποτάσα.Ρίξτε σιγά-σιγά νερό στον κουβά με την στάχτη.Θα δείτε ότι σιγά-σιγά από κάτω θα πέφτει το ίδιο σκουρόχρωμο/καφετί υγρό. Όταν αρχίσει και γίνετε διαφανές σημαίνει ότι βγαίνει νερό, μόνο και πρέπει να σταματήσετε. Κάνετε πάλι την δοκιμή με το αυγό για να δείτε αν είναι εντάξει.
Με την πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και θα ανεβάσω φωτό.

1 σχόλιο:

  1. Η ΠΟΤΑΣΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΞ ΙΣΟΥ "ΔΥΝΑΤΗ" ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ?
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή