Καλώς τους

Καλώς τους!!!Κοπιάστε...Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΕΡΑΝΤΖΙ

Έβλεπα τα τόσα νεράντζια πάνω στα δεντράκια στη γειτονιά μου και παντού τριγύρω και μου κόλλησε να φτιάξω μαρμελάδα.Δεν ήξερα καν αν γίνεται, μια και ένα τόσο πικρό πραγματάκι θα ήταν περίεργο, σκέφτηκα, σαν μαρμελάδα.Χώθηκα στο ίντερνετ και ανακάλυψα ότι πριν από μένα η ίδια σκέψη είχε περάσει από το μυαλό και άλλων.Είπα να δοκιμάσω την συνταγή της http://tastefull.gr. Φαινόταν λίγο μπελαλίδικη αλλά ήμουν αποφασισμένη να κάνω μαρμελάδα από αυτά τα άχρηστα φρούτα που κανείς δεν τους δίνει σημασία και πάνε χαμένα και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς.Η συνταγή αυτή είναι τόσο αναλυτική που αποκλείεται να κάνετε λάθος.Έγινε καταπληκτική ...αν και κάπως γλυκοπικρούτσικη.Εμένα όμως μου αρέσει και την τρώω ευχάριστα πάνω στο ψωμάκι μου.
Υλικά:
  • 1 κιλό νεράντζια
  • 2 πορτοκάλια ναβαλίνες
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας ουϊσκι
Εκτέλεση:
Πλύντε καλά σε καυτό νερό τα νεράντζια και τα πορτοκάλια. Η πορώδης επιφάνειά τους συγκρατεί σκόνη.
Κόψτε τα νεράντζια στη μέση οριζόντια. Θέλουμε να βγάλουμε τα κουκούτσια τους -που είναι πολλά σε κάθε φρούτο - και να μαζέψουμε το χυμό.
Βάλτε ένα μέτριο ανοξείδωτο σουρωτήρι στην άκρη μιας πιατέλας και ξεκινήστε να στίβετε ελαφρά πάνω του το φρούτο για να ελευθερώσετε όλα τα κουκούτσια, με τη βοήθεια ενός κουταλιού στο δεξί σας χέρι. Μαζέψτε τα κουκούτσια σε ένα καθαρό τουλουπάνι. Θα τα βάλουμε να βράσουν με το φρούτο για να ελευθερώσουν όλη την πηκτίνη που έχουν.
Οι κούπες έχουν πάνω τους πούλπα, κεντρικές ίνες και πολύ τρυφερές μεμβράνες. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαίρεσα μόνο τις κεντρικές ίνες και το κοτσάνι. Θα το καταλάβετε όταν τις πιάσετε, είναι πιο σκληρές. Κόβετε την κάθε κούπα σε 4 κομμάτια, κόβετε σε λεπτές λωρίδες και μετά τις λωρίδες σε κυβάκια. Αυτή είναι η βασική δουλειά, η οποία μου πήρε νομίζω 40 λεπτά.
Κόψτε και τα δύο πορτοκάλια, αφαιρώντας τα σκληρά μέρη, ομοίως σε λεπτά φετάκια και κύβους. Αν δεν θέλετε να ψιλοκόψετε, ρίξτε τα φρούτα στο μπλέντερ να αλεσθούν. Η υφή της μαρμελάδας τότε θα γίνει πιο σπυρωτή.
Βάζετε σε μεγάλη και βαθειά κατσαρόλα τα φρούτα, το χυμό, το νερό και το πανάκι με τα κουκούτσια. Το πανάκι το έδεσα στο χερούλι της κατσαρόλας. Μην σφίξετε πολύ το πανάκι. Αφήστε χώρο να κυκλοφορεί το νερό ανάμεσα στα κουκούτσια για να ελευθερώνεται η πηκτίνη στο μίγμα.
Αφήνετε σε δυνατή φωτιά να βράσουν για 20-30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανες σχεδόν οι φλούδες.
Σβήνετε φωτιά, μισοσκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε να σταθούν μια νύχτα.
Την επόμενη μέρα θα δείτε το νερό να είναι ήδη ζελεδένιο. Βγάλτε το πανάκι με τα κουκούτσια και πιέστε καλά με το χέρι σας να βγάλει όλα τα υγρά του. Βάλτε το σε ποτήρι με 100ml νερό για να ξεπλυθεί, αφαιρέστε το πανί και αδειάστε τα κουκούτσια στο νερό. Σουρώστε το νερό στην κατσαρόλα, πετάξτε τα κουκούτσια.
Προσθέστε τη ζάχαρη και φέρτε σε βρασμό. Αυτό είναι το τελικό στάδιο δεσίματος της μαρμελάδας. Θέλει περίπου 40-45λεπτά για να είναι έτοιμη αλλά εξαρτάται και από την κατσαρόλα και από την πηγή θέρμανσης. Εγώ δούλεψα με ανοξείδωτη κατσαρόλα (με βαρύ πάτο) και ηλεκτρικές εστίες.
Μετά τα 30 λεπτά να κάνετε τακτικά το τεστ της σταγόνας - ακουμπήστε την τελευταία σταγόνα που στάζει από την κουτάλα σε λευκό πιάτο και τσεκάρετε πόσο ύψος αποκτά σιγά σιγά. Στην αρχή απλώνει και ρέει. Σταδιακά δεν ρέει τόσο και μετά παίρνει ύψος. Με το μάτι θα καταλάβετε τη διαφορά γιατί αλλάζει σε πυκνότητα το μίγμα και αρχίζει να "πιτσιλάει" όσο πήζει. Σταδιακά, η κουτάλα που ανακατεύετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κολλήσει βρίσκει μεγαλύτερη αντίσταση από το μίγμα.
Νομίζω πως κάπου μεταξύ 30 και 40 λεπτών βρασμού (στο 7, σε κλίμακα από 1-9) θα έχουν δώσει μαρμελάδα που όταν κρυώσει θα ρέει όπως πρέπει από το κουτάλι.
Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέστε το ουϊσκι, ανακατέψτε και γεμίστε αποστειρωμένα βάζα μέχρι πάνω πάνω. Κλείστε με τα καπάκια, αφήστε όρθια τα βάζα στον πάγκο να κρυώσουν και σταδιακά θα ακούτε τον ήχο από τα καπάκια που καμπυλώνουν προς τα μέσα και κλείνουν αεροστεγώς τις μαρμελάδες σας. Αν κάποιο δεν καμπυλώσει, σημαίνει ότι είναι το πρώτο που θα καταναλωθεί και θα φυλαχθεί στο ψυγείο. Τα υπόλοιπα φυλάσσονται στο ντουλάπι μέχρι να ανοιχθούν.
Καλη επιτυχία!
Υ.Σ.:Σύντομα θα ανεβάσω και φωτό.
Ορίστε και η φωτό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου