Καλώς τους

Καλώς τους!!!Κοπιάστε...



Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012



ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΑΝΤΖΑΚΙ ΡΟΛΟ 

ΥΛΙΚΑ:


1. 1 κιλό φλούδες νεράντζια(14-15 μέτρια νεράντζια)
2. 1.200 γρ. ζάχαρη(όση ποσότητα φρούτο βάλουμε και λίγο παραπάνω)
3. 1 ποτήρι νερό
4. 1 λεμόνι χυμό

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ø  Πλένουμε τα νεράντζια καλά, με ζεστό νεράκι και τα σκουπίζουμε.
Ø  Τρίβουμε με τον ψιλό τρίφτη ελαφρά τη φλούδα τους αλλά προσέχουμε να μη  φτάσουμε στη λευκή ψίχα.
Ø  Το ξύσμα το φυλάμε στην κατάψυξη για να το χρησιμοποιήσουμε σε κέικ ή γλυκά.
Ø  Κόβουμε όπως το πορτοκάλι. Αφαιρούμε το πάνω και το κάτω μέρος και κόβουμε κάθετα τη φλούδα σε 4-5 κομμάτια, όχι πολύ φαρδιά.
Ø  Παίρνουμε μία βελόνα(σακοράφα ή κεντήματος μεγάλη)και γερή κλωστή.
Ø  Τυλίγουμε μία - μία τη φλούδα σε ρολάκι και το περνάμε στη κλωστή σε κοντινή απόσταση από την άκρη της φλούδας, εκεί που κλείνει το ρολό(προσοχή όχι πολύ κοντά μήπως σχιστεί στη συνέχεια)για να μη ανοίξουν στο βράσιμο. Περίπου 15-20 φέτες σε κάθε κολιέ για εύκολη διαχείριση.
Ø  Σε αυτό το σημείο ζυγίζουμε το φρούτο μας. Αργότερα θα έχει ρουφήξει νερό και θα είναι δύσκολο να υπολογίσετε πόση ζάχαρη χρειάζεται.
Ø  Αφήνουμε τα νεράντζια σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει και τα βράζουμε για 5 με 10 λεπτά.
Ø  Χύνουμε το νερό, ξεπλένουμε και γεμίζουμε ξανά την κατσαρόλα με νερό και ξαναβράζουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά.
Ø  Το ίδιο για 4 με 5 φορές μέχρι να τα τρυπάμε χωρίς αντίσταση και να ξεπικρίσουν.
Ø  Τα τοποθετούμε σε λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνουμε να σταθούν για 12 ώρες περίπου αλλάζοντας το νερό 3 με 4 φορές(δοκιμάζουμε μία ακρούλα να δούμε αν έχει ξεπικρίσει και ανάλογα αφήνουμε και άλλο), σκεπάζουμε με ένα πιάτο γιατί επιπλέουν.
Ø  Τα στραγγίζουμε με τρυπητή ή τρυπητό, τα πιέζουμε ελαφρά να βγάλουν το νερό και τα στεγνώνουμε σε μία πετσέτα.
Ø  Όσο στεγνώνουν, σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αρχικά σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση, θα αφρίσει (φυσιολογικό-δεν χρειάζεται ξάφρισμα) και τότε χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αν ας πούμε το είχαμε στο 9, όπως εγώ, το πάμε στο 5 μέχρι να δέσει.
Ø  Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν σηκώσουμε την κουτάλα πάνω από την κατσαρόλα και αφήσουμε να τρέξει το σιρόπι σαν κλωστούλα και  δούμε ότι στάζουν κομπάκια, αφήνουμε ένα σε ένα πιάτο και βλέπουμε ότι στέκεται και δεν απλώνει, είναι σαν μαργαριταράκι.
Ø  Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.
Ø  Προσθέτουμε τα ρολάκια, χωρίς την κλωστή και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για 8 με 10 ώρες ή όλο το βράδυ και το πιάνουμε πάλι το πρωΐ.
Ø  Τα βράζουμε λίγο μέχρι να δέσει πάλι το σιρόπι και λίγο πριν δέσει προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι.
Ø  Εν τω μεταξύ αποστειρώνουμε τα καθαρά- πλυμένα βαζάκια μας.
Ø  Για όσους έχουν φούρνο μικροκυμάτων(εγώ προσωπικά δεν διαθέτω, γιατί τους θεωρώ επικίνδυνους για την υγεία…είμαι και παραδοσιακή) στη μικρή σκάλα για 3 με 4 λεπτά. Προσοχή τα βάζα μας να αντέχουν στο φούρνο μικροκυμάτων, να είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν εκεί μέσα.
Ø  Για όλους όσους προτιμούν τον φούρνο, τοποθετούμε τα καθαρά βαζάκια ανάποδα σε θερμοκρασία 100 βαθμούς κελσίου για 15 λεπτά, μαζί με τα καπάκια τους(τα οποία αντέχουν ).Εγώ τα βάζω στο ταψί του φούρνου για κουλουράκια στρωμένο με μία καθαρή πετσέτα.
Ø  Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι απάνω, χωρίς να αφήσουμε κενό μεταξύ του γλυκού και το καπάκι, κλείνουμε και γυρίζουμε ανάποδα ώστε να φύγει το κενό αέρος. Κάθε φορά που θα ανοίγετε ένα βαζάκι θα ακούγεται ένα κλικ.Αφήνουμε να κρυώσουν τα βαζάκια μας.Φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Υ.Σ.:Όπως βλέπεται έχω τρελλαθεί να μαζεύω νεράντζια και να τα αξιοποιώ με κάθε τρόπο.Έχω κατενθουσιαστεί.Είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω γλυκό νεραντζάκι και είχε τεράστια επιτυχία.Δεν δείχνω στη φωτό όλο το βάζο, γιατί όσο βλέπετε είναι όσο έχει!Το φάγαμε στις δοκιμές...χεχεχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου